Haber

Kulis: Can Atalay’ın düğünü adli tatilden sonra çözülecek

Can Bursalı

Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen ancak Gezi Davası’nda tutuklu bulunan Can Atalay’ın tahliyesi Yargıtay tarafından reddedildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay’ın tahliye talebini oybirliğiyle reddetti. Ret kararına yapılan itiraz Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne yapıldı. Bu itiraz oy çokluğu ile kabul edilmedi.

KAYITLI, DANIŞMAN ATANDI

Milletvekili seçilmesinin üzerinden 88 gün geçen Can Atalay, halen İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuluyor. Görevini avukatları aracılığıyla alan Atalay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) müşavir kadrosuna atandı.

AYM İÇİN GEÇERLİ

Yargıtay’ın iki ceza dairesi tarafından anayasanın 14’üncü maddesi gerekçe gösterilerek tahliye talebi reddedilen Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Atalay, yüksek mahkemeye yaptığı başvuruda adil yargılanma hakkını; Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini iddia etmiştir.

Atalay’ın başvurusunda, Anayasa’nın 36. ve 13. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinde yer alan ‘adil yargılanma hakkı’nın ihlal edildiği dolayısıyla Sözleşme’nin 17. maddesinin de ihlal edildiği belirtildi. Başvuruda, Anayasa’nın 67. maddesinde yer alan ‘seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’nın da ihlal edildiği vurgulandı.

AYM KAYNAKLARI: YARGI BÖLGESİNDEN SONRA İŞLEM YAPILACAK DOSYA

Gazete Wall’un edindiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi’nin adli tatilin sona ermesinin ardından başvuruyu değerlendirerek karar vermesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi’nden 27’nci dönemde milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kararlarında, hangi suçların suç kapsamına girdiğini net olarak belirlemedi. anayasanın 14. maddesine ilişkin ‘Anayasa’nın 14. maddesine ilişkin şartlar’ ibaresi. Söz konusu suçları belirleyen bir yasal düzenleme yapmamıştır” dedi.

Yargıtay’ın adli tatilin ardından Can Atalay için de benzer bir karar vermesi ve tahliyesinin önünü açması bekleniyor. AYM kaynakları, Atalay’ın hak ihlali başvurusunu ‘yüksek ihtimal’ olarak kabul ediyor.

AVUKAT TAŞÇI: YARGI YETKİ HUKUK BEYANNAMESİNİN KALİTESİNİ BOZDU

TİP’li Can Atalay adına Anayasa Mahkemesi’ne başvuran avukatlardan Akçay Taşçı, örnek belgelerle Yargıtay’ın geçmişteki kararlarından umutlu olduğunu söylüyor. Taşçı, “Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde halen etkili bir başvuru yolu olarak kabul edilmektedir. Bu ülkenin vatandaşları olarak bu kalitenin devam etmesini istiyoruz.”

“Daha önce aldığı milletvekilliği dokunulmazlığı kararları bu umudu canlı tutmamızı sağlıyor. Dolayısıyla Yargıtay kararıyla ortaya çıkan hukuksuzlukların Anayasa Mahkemesi tarafından giderileceğini umuyoruz.”

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin siyasi temsil hakkını koruyacak bir karar çıkmasını umduklarını belirten Taşçı, “Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi bunun yerine bu hakkı gasp etmenin yolunu buldu. Vatandaşın temsil hakkının ön planda tutulduğu ve Can Atalay’ın durumu ne olursa olsun, cumhuriyetin hukuk devletine de katkı sağlayacağı yönündeki kararıyla ağır darbe vuran bir karar aldı” dedi.

Anayasanın 14. maddesi ne diyor?

Milletvekillerinin dokunulmazlığı hakkı anayasanın 83. maddesinde düzenlenmiştir. Makalede yalnızca bir istisna vardır. İstisna, Anayasa’nın 14. maddesinde yer alan “Anayasa’da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle ayrılmaz bütünlüğünü bozmaya ve Anayasa’yı ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler şeklinde kullanılamaz.” insan haklarına dayalı demokratik ve laik Cumhuriyet”. Bu karara aykırı bir hata nedeniyle milletvekili seçilmeden önce hakkında soruşturma açılan kişi yasama dokunulmazlığından yararlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elmadağ Evden Eve Nakliyat
Klima Bakımı ,Klima Tamiri ,Klima Montajı ,Yetkili Klima Servisi konusunda size en yakın , hızlı ve kusursuz müşteri hizmeti uygun fiyatla sunuyoruz.
Başa dön tuşu