Haber

Kazakistan Meclis Başkanı Koşanov: “Türkiye’nin başarıları tüm Türk dünyasının gururudur”

Kazakistan Parlamento Başkanı Yerlan Koshanov, Türkiye’nin 100 yılda hızla kalkındığını ve küresel ölçekte önde gelen ülkelerden biri haline geldiğini belirterek, “Türkiye’nin başarıları tüm Türk dünyasının gururudur.” söz konusu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı Kazakistan’ın başkenti Astana’da kutlandı.

Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu’nun ev sahipliği yaptığı resepsiyona, Kazakistan Parlamento Başkanı Koshanov, Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alibek Bakayev, Kazakistan Baş Müftüsü Naurızbay Taganulı’nın yanı sıra Kazak milletvekilleri, çeşitli ülke büyükelçileri katıldı. ülkeler ve çok sayıda misafir.

Kazakistan Savunma Bakanlığı Askeri Bandosu’nun iki ülkenin milli marşlarını çalmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı video mesajı yayımlandı.

Büyükelçi Kapucu, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünü kutlamak için bir araya geldiklerini belirterek, “Mustafa Kemal’in önderliğinde yıllar süren Kurtuluş Savaşı’nda büyük Türk milletinin gösterdiği fedakarlıklar neticesinde” dedi. Atatürk, Cumhuriyet 100 yıl önce 29 Ekim 1923’te ilan edilmiştir.” yapıldı.” dedi.

Cumhuriyetin kuruluş sürecini anlatan Kapucu, şöyle konuştu: “100 yıl önce bugün Türkiye, 12,5 milyon nüfusa, 561 milyon dolarlık GSMH’ya, 51 milyon dolarlık ihracata sahip bir devletti. Bugün ise 2,5 milyon dolarlık bir nüfusa sahip. 85 milyon, ihracat 265 milyar dolar, GSMH 1 trilyon dolara yakın.” “Dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan modern bir devlete dönüştü.” Bu kelimeyi kullandı.

Kapucu konuşmasında Türkiye-Kazakistan ilişkilerine de değinerek, “Türkiye, Kazakistan’ı tanıyan ilk ülke olmasının yanı sıra, Kazak kardeşlerimizle tarihi ve kültürel bağlarımızı hiçbir zaman kesmediğimizi de belirtmek isterim. Türkiye ve Kazakistan’ın son 30 yılda hem ikili ilişkilerinde hem de uluslararası platformlardaki işbirliklerinde özel ilişkileri var.” “Türkiye, Kazakistan’ın birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne en güçlü desteği veren bir ülkedir.” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü nedeniyle de tebrik mesajı gönderdi

Kazakistan Meclis Başkanı Koshanov, konuşmasına başlamadan önce Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in tebrik mesajını okudu.

Tokayev, yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve tüm Türk halkını tebrik etti.

Türkiye’nin gelişen ekonomisine, istikrarlı kalkınmasına ve uluslararası güvenliğin sağlanmasındaki özel yerine dikkat çeken Tokayev, mesajında ​​Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyoner siyasetiyle başarılarının yeni yüzyılda da devam etmesini diledi.

Tokayev, Kazakistan ile Türkiye arasında güçlü dostluk ve karşılıklı desteğe dayalı ilişkilerin yüzyıldan yüzyıla devam edeceğine güveninin tam olduğunu belirtti.

“Türkiye’nin başarıları tüm Türk dünyasının gururudur”

Koshanov, Türkiye’nin 100 yılda hızla gelişerek küresel düzeyde önde gelen ülkelerden biri haline geldiğini de belirterek, “Türkiye’nin başarıları tüm Türk dünyasının gururudur.” dedi.

Türkiye’nin özellikle ekonomi, dış politika, bilim ve eğitim, teknoloji ve diğer alanlardaki başarılarından memnun olduklarını belirten Koshanov, “Çünkü dilimiz, dinimiz, tarihimiz aynı. Halklarımız ve geleneklerimiz aynı. En önemlisi de aynı.” Büyük Bozkır ülkesi ile Anadolu ülkesi “Aramızdaki binlerce kilometre mesafeye rağmen kalbimizle biriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Koshanov, Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, “Bunu asla unutmayacağız.” İfadesini kullandı.

Resepsiyon, Türk mutfağından lezzetlerin sunumuyla sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elmadağ Evden Eve Nakliyat
Klima Bakımı ,Klima Tamiri ,Klima Montajı ,Yetkili Klima Servisi konusunda size en yakın , hızlı ve kusursuz müşteri hizmeti uygun fiyatla sunuyoruz.
Başa dön tuşu