İşte enginarın bilmeniz gereken 5 faydası
İSTANBUL (İGFA) – Akdeniz bölgesinde yetişen enginarın zengin bir besin içeriğine sahip olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Enginar A ve C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum, çinko ve B1, B2 vitaminleri, B6. Aynı zamanda çok iyi bir lif kaynağı olan enginar birçok hastalığa karşı faydalıdır.
Eren, enginarın 5 faydasını şöyle özetledi:
1- KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Enginarda bulunan luteolin adı verilen antioksidan element, kolesterolü düşürmede etkilidir. Enginar yapraklarının kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğünü kanıtlayan birçok bilimsel çalışma var.
2- KARACİĞERİ KORUR
Enginarın en bilinen faydası karaciğeri koruyucu etkisidir. Enginar yaprağı ekstresi karaciğerin korunmasına ve yenilenmesine yardımcı olurken safra üretimini arttırarak karaciğerden zararlı toksik elementlerin atılmasına yardımcı olur.
3- KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Enginarın içeriğindeki birçok antioksidan element, vücuttan serbest radikalleri uzaklaştırarak hem bağışıklığı güçlendirir hem de kanserden koruyucu etki sağlar.
4- KAN ŞEKERİNİ STABİLİZE EDER VE KİLO KONTROLÜ SAĞLAR
Enginar, yüksek lif (posa) içeriği sayesinde kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller ve vücudun lif ihtiyacını karşılayarak kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlar. Lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasına da yardımcı olur ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
5- KAN BASINCINI DENGELER
İçerdiği potasyum sayesinde vücudun sodyum potasyum dengesini sağlayarak kan basıncının yani tansiyonun sabit kalmasını sağlar.