Hatay’da hayvanları telef olan depremzedeye devlet el uzattı
Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 11 ili etkileyen depremde en çok yıkım Hatay’da yaşandı.
Hatay’da meydana gelen deprem felaketinde vatandaşlar maddi ve manevi kayıplara uğradı.
Bu kayıplardan birini yaşayan depremzede İnayet Çarkıt, devletin desteği sayesinde yine güldü.
Hatay’ın Hassa ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 212 adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. İlçede 2 bin 912 küçükbaş ve 112 büyükbaş hayvanın dağıtımının daha kısa sürede yapılacağı bildirildi.
Depremde evi yıkılan ve ahırının duvarının çökmesi sonucu hayvanları telef olan İnayet Çarkıt, koyunlarının kısa sürede kendisine teslim edilmesiyle hem güldü hem de şaşırdı.
“35 koyun bastırdım hepsi geldi”
Kısa bir süre sonra diğer yetiştiriciler gibi yaylalara çıkacağını belirten Çarkıt, şunları söyledi: “Deprem günü saat 04:00’te uyandım. Bu bir sarsıntıydı. Eşim ‘Deprem var’ dedi. çocuklarıma geldim Yanlarına geldikten sonra, ‘Dışarıya bir bakayım’ dedi. Ondan sonra gidelim’ dedim. Dış kapıyı açtığımda bir sallanma başladı. Hiç bitmeyecek sandım. ‘Ülkenin yarısı yok herhalde’ dedim, o kadar şiddetliydi.
Dışarı çıktığımızda her yer karanlıktı, yağmur yağıyordu. Dışarı çıktık, arabada durduk. Bazı arkadaşlarımız vefat etti. Deprem günü sabah 11:00’de ahırıma geldim. Girdim 6-7 kuzu üst üste gelip öldü. Kuzularım her sallamada biraz daha azaldı. 35-40 kuzum öldü. Devletimiz sağ olsun sonradan yardımcı oldu. 35 koyunu kaydettirdim, hepsi geldi.”söz konusu.
“Gel koyununu al dediler, hiç beklemiyordum”
Çarkıt, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruya rağmen koyunlarının verilmeyeceğini düşündüğünü söyledi. “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü arayıp ‘Gelin koyunlarınızı alın’ dediler. Şok oldum, hiç beklemiyordum. Beklemediğiniz bir şey gördüğünüzde ne olur, çok sevinirsiniz.”sözlerini kullandı.
Yardım devam edecek
Hassa İlçe Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Emrah Sayın, ilçe genelinde 3 bin 12 küçükbaş ve 112 büyükbaş telef edildiğini, 69 ahırın ise telef olduğunu söyledi.
İlçedeki hayvan sayısında önemli düşüş yaşandığını söyleyen Sn. En kısa sürede ekiplerimiz, bakanlığımızın talimat ve yardımlarıyla çok kısa sürede hasar tespit çalışmalarına başladı. Ve halkımızın yaralarını mümkün olandan daha hızlı iyileştirmek için çalıştık.
Bakanlığımızın girişimleriyle 212 hayvan birinci oldu. Bunları da telef olan yetiştiricilerimize dağıttık. Kalan hayvanların temini için gerekli başvurular yapıldı. Hayvanları mümkün olan en keyifli biçimde, en kaliteli biçimde sağlamaya çalışıyoruz.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvan tedariki yapmaktayız. Bunun dışında makine ekipmanları ile ilgili gerekli yazışmalar yapılmıştır. Enkaz altında kalan 438 tarım aletimiz de var. Onlarla ilgili yazışmalar devam ediyor. En kısa sürede temin edip vatandaşlarımıza ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.açıklama yaptı
manyas-ajans.com.tr